AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie mag van de Belgische Justitie beslag leggen op twee woningen die volgens Justitie waarschijnlijk deel uitmaken van de erfenis van de geliquideerde drugshandelaar John Mieremet.

De woningen in het Belgische Neerpelt zijn nu in bezit van Mieremets vriendin, Ria E.. De Nationale Recherche legde woensdag al beslag op de administratie, een vuurwapen en munitie in een van haar woningen.

Drugshandelaar Mieremet werd in november 2005 geliquideerd in Thailand. Met zijn dood kwam een einde aan het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij het afpersen van vermogende vastgoedhandelaren, onder wie de vermoorde Willem Endstra.

Witwassen

Justitie verdenkt Ria E. van het meewerken aan het witwassen van crimineel verkregen gelden. Bovendien wordt ze verdacht van heling en deelname aan een criminele organisatie. Het OM spoort nu nog naar het vermogen dat Mieremet heeft achtergelaten.

Volgens Justitie stond het grootste deel daarvan tijdens het leven van Mieremet al op de naam van E. of aan haar verbonden bedrijven. Justitie schat de erfenis op 13,4 miljoen euro. Woensdag legde Justitie in België ook al beslag op enkele miljoenen euro's aan banktegoeden.

Schuld

Een financieel geschil tussen Ria E. en de erven van de vermoorde Endstra speelt nog tot op de dag van vandaag. De vriendin van Mieremet beweert dat de erven van de vastgoedondernemer een schuld van ruim 3,3 miljoen euro bij haar hebben. Justitie vermoedt dat ook dit geld op criminele wijze verworven is. Daarom heeft Justitie vorige maand op dit geld beslag gelegd bij Endstra's erven.

Holleeder

De invallen bij Ria E. passen volgens het OM binnen een breder onderzoek naar afpersingen en liquidaties binnen het criminele circuit. Willem Holleeder is de hoofdverdachte in de zaak van deze afpersingen.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft Justitie ook groen licht gegeven voor een strafrechtelijk financieel onderzoek, naast het al lopende onderzoek naar de witwaspraktijken.