AMSTERDAM - Het langverwachte megaproces tegen verondersteld topcrimineel Willem Holleeder kwam dinsdag abrupt tot een in elk geval voorlopig einde. De rechtbank legde het proces stil, waarschijnlijk voor maanden. Hieronder volgt een beknopte chronologie.

Mei 2004 vastgoedmagnaat Willem Endstra wordt geliquideerd. Geheime gesprekken die Endstra met de politie heeft gevoerd vormen de basis van het onderzoek naar mogelijke afpersingspraktijken van Holleeder c.s.

Oktober/november 2005 vastgoedhandelaar Kees Houtman wordt doodgeschoten. Hij geldt als afpersingsslachtoffer van Holleeder en drie medeverdachten.

Januari 2006 de Nationale Recherche arresteert Willem Holleeder en een groep medeverdachten.

Februari 2006 in het dossier-Kolbak, de codenaam voor de zaak, blijkt zich pikante privéinformatie te bevinden over Holleeders advocaat Bram Moszkowicz. - April 2006: de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl wordt geliquideerd. Holleeder, die enkele dagen na de moord wordt overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, is geen verdachte.

Mei 2006 in het gerechtsgebouw op Schiphol-Oost vindt de eerste pro forma-zitting plaats.

Juli 2006 de tweede pro forma-zitting, ditmaal in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het Openbaar Ministerie maakt bekend dat het Holleeders mogelijk betrokkenheid bij een reeks liquidaties onderzoekt.

Oktober 2006 de derde pro forma-zitting. Het OM zegt bewijzen te hebben voor Holleeders betrokkenheid bij een mislukte moordaanslag op John Mieremet.

November 2006 Holleeder gaat in de EBI in hongerstaking omdat hij zijn advocaat Moszkowicz wil kunnen spreken zonder van hem gescheiden te zijn door een glaswand. Zijn eis wordt uiteindelijk grotendeels ingewilligd.

December 2006 het OM maakt bekend dat het de onderzoeken naar de afpersingen en naar de moorden van elkaar afsplitst. Inzet van de lopende rechtszaak blijft daarmee de beschuldiging van afpersing.

Januari 2007 de vierde pro forma-zitting. De rechtbank maakt een planning voor het inhoudelijke proces, dat op 2 april zal beginnen.

Februari 2007 advocaat Moszkowicz raakt dusdanig in opspraak dat hij zijn positie als raadsman van Holleeder moet opgeven. Jan-Hein Kuijpers volgt hem op.

April 2007 het megaproces begint. In de nacht vóór de eerste zittingsdag plegen onbekenden een aanslag op de bunker in Amsterdam-Osdorp. Op de derde zittingsdag wordt Holleeder onwel. Een paar dagen later constateren artsen ernstig hartfalen. Holleeder moet worden geopereerd en is maandenlang uitgeschakeld.