RIJSWIJK - Een lekkende of een vernauwde hartklep is of aangeboren of is ontstaan door een ontsteking. Dinsdag werd bekend dat de vermeende topcrimineel Willem Holleeder is opgenomen in een Leids ziekenhuis met een lekkende hartklep en nierfalen. Hieronder volgt een beschrijving van hartklepaandoeningen en de behandeling ervoor. Dit is gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Hartstichting.

Het hart heeft vier hartkleppen om ervoor te zorgen dat het bloed in de juiste richting door de kamers en boezems stroomt. Door een ontsteking kunnen de klepbladen dikker en minder soepel worden, waardoor het bloed niet goed kan doorvloeien (vernauwing). Als door de ontsteking de kleppen slap zijn geworden en niet meer goed sluiten, spreekt men van een lekkende klephart. Het bloed kan de verkeerde kant op opstromen.

De meeste klepafwijkingen komen voor in de linkerharthelft. Klepafwijkingen die geen klachten veroorzaken of waarvan geen ernstige gevolgen worden verwacht, hoeven niet altijd te worden behandeld. Als de afwijking minder ernstig is, kunnen medicijnen ervoor zorgen dat het hart minder hard hoeft te werken.

Medicijnen

Veelgebruikte medicijnen voor mensen met hartfalen zijn: plastabletten die het overtollig vocht afvoeren, ACE-remmers die de bloedsomloop verbeteren, digitalis-preparaten, die zorgen dat de hartspier krachtig samentrekt, beta-blokkers, die de hartslag vertragen zodat het hart efficiënter pompt en angiotesine-II receptor blokkers die vaten verwijden. Veel medicijnen hebben bijwerkingen als misselijkheid, buikkrampen, duizeligheid en voor mannen erectiestoornissen.

Bij ernstige afwijkingen aan de hartklep, of wanneer de toestand van het hart en de kleppen achteruit gaat, kan de zieke klep worden geopereerd. Meestal gaat het om vervanging van de afwijkende klep. Soms is reparatie mogelijk.

Reparatie

Reparatie bestaat bijvoorbeeld uit het losmaken van met elkaar vergroeide klepbladen. Soms ook haalt de chirurg een afwijkend stukje klep weg en zet de rest aan elkaar. Een uitgerekte klepring kan kleiner gemaakt worden met een kunstring. Bij vervanging wordt de bestaande klep vervangen door een kunstklep, een donorklep, een biologische kunstklep of een klep gemaakt van eigen weefsel.

In 2004 stierven 45.445 mensen door hart- en vaatziekten. Dit was 33 procent van de totale sterfte in Nederland. Het ging om 21.696 mannen en 23.749 vrouwen.