AMSTERDAM - maandag 2 april is het strafproces tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten begonnen. Na vier pro forma-zittingen is de rechtbank begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zaak, waarvan het dossier vele duizenden pagina's beslaat.

Het onderzoek van politie en justitie heeft de codenaam 'Kolbak', het hoofddeksel van een huzaar - de vervolging van de schijnbaar onaantastbare Holleeder wordt gezien als een huzarenstukje. De rechtbank moet bezien of het onderzoek naar de vermeende afpersingen van Holleeder inderdaad een huzarenstukje is.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de geplande behandeling van de strafzaak die al is bestempeld als "het proces van de eeuw".

De verdenking

Willem Holleeder en zijn vermeende handlangers worden verdacht van het stelselmatig afpersen van een viertal vermogende zakenlieden, die vooral actief waren in het vastgoed. Holleeder wordt ervan beticht dat hij aan het hoofd heeft gestaan van een paar criminele organisaties: groepjes van telkens wisselende samenstelling die het hadden voorzien op de miljoenen van hun slachtoffers.

Geweld, bedreiging en intimidatie zouden tot de vaste werkwijze van deze groepen hebben behoord. De verdachten werden in januari 2006 gearresteerd. Vijf van hen, Holleeder incluis, zitten nog in voorarrest.

De planning

Grote strafprocessen verlopen zelden volgens het rooster. Toch heeft de rechtbank een voorlopig schema opgesteld. Op 2 april (en mogelijk ook 3 april) bespreekt de rechtbank inleidende kwesties.

Daarna worden achtereenvolgens de vermoedelijke afpersingen van de zakenmannen Friedländer, Wijsmuller, Houtman en Endstra behandeld.

Op 14 en 15 mei mogen de officieren van justitie hun bewijsconstructie uiteenzetten en de strafeisen formuleren. Vanaf 21 mei is het de beurt aan de advocaten voor hun pleidooien. De rechtbank hoopt in de loop van juni het onderzoek te kunnen sluiten en uitspraak te doen.