AMSTERDAM - Willem Holleeder werd donderdagmiddag onwel tijdens de behandeling van zijn proces. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vroeg daarom om een arts naar zijn cliënt te laten kijken.

"Mijn cliënt zit te tollen op zijn stoel. Hij is uitgeput", aldus Kuijpers.

Rechtbankpresident Rino Verpalen vroeg aan Holleeder hoe het ging. De verdachte gaf vervolgens aan nog door te kunnen.

Volgens de rechtbank is er iemand in de extra-beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp aanwezig die Holleeder kan behandelen als dat nodig blijkt. De zaak ging vervolgens verder.

Arts

Rond 14.45 uur meldde de rechter dat er een arts was gearriveerd. Daarop is besloten om Holleeder toch eerst door de dokter te laten onderzoeken. Die constateerde dat Holleeder inderdaad overmoeid is.

Op het moment van de medische controle werd in de rechtszaal een selectie van de zogenoemde Endstra-tapes afgespeeld.

Dat zijn opgenomen gesprekken die de geliquideerde vastgoedmagnaat Willen Endstra met de criminele inlichtingen eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie heeft gehad in een auto van de CIE.

Achterbankgesprekken

In de gesprekken vertelt Endstra onder meer dat Holleeder hem afperste. Deze achterbankgesprekken vormen de basis van het bewijs in het proces dat nu tegen Willem Holleeder loopt. Daarin wordt hij beschuldigd van de afpersing van verscheidene zakenlieden, onder wie Endstra.