De Zilvervloot is terug, en hoe! Sinds de Zilvervloot door SNS Bank nieuw leven is ingeblazen blijkt het opnieuw een populair spaarproduct onder ouders. Ouderwets slim sparen: de Consumentenbond berekende dat Zilvervloot Sparen na 18 jaar het meeste oplevert.

De Zilvervloot ging in 1958 van start. Met de jeugdspaarwet wilde staatssecretaris Schmelzer ‘de jeugd’ tot sparen aanzetten. Jongeren tussen de 15 en 20 jaar konden elk jaar een maximum bedrag storten op een Zilvervlootrekening. Met aan het einde van de looptijd de geliefde bonus: 10% premie over de inleg plus rente. In de beginjaren kon er jaarlijks maximaal 200 gulden gespaard worden, en dit bedrag steeg uiteindelijk naar 480 gulden in 1974. In 1992 hield de wet op te bestaan.

Terug onder de vlag van SNS Bank
Uit onderzoek door SNS Bank bleek dat consumenten nog steeds warme herinneringen koesteren aan de Zilvervloot. En dan vooral aan het betrekken van kinderen bij sparen, de manier van sparen én de premie aan het einde van de looptijd. Reden voor SNS Bank en Regiobank om deze spaarvorm in 2012 nieuw leven in te blazen. De naam: Zilvervloot Sparen.

De nieuwe Zilvervloot: nóg beter
Het principe is nog steeds hetzelfde: je spaart jaarlijks een maximum bedrag, en je krijgt een bonus van 10% aan het einde van de looptijd. Verschil is dat overheid dat bedrag niet meer bijlegt, maar de banken zelf.

Consumentenbond: Zilvervloot levert het meeste op
De vernieuwde Zilvervloot is nog gunstiger dan vroeger. Ouders kunnen al vanaf de geboorte een rekening openen. Op de 18e loopt de rekening af, zodat er maar liefst 18 jaar gespaard kan worden. De ouderwetse Zilvervloot in een modern jasje dus. En een groot succes. De Consumentenbond berekende in februari 2013 dat Zilvervloot sparen na 18 jaar het meeste oplevert.