Een studie kost wat, maar je kind krijgt er een hoop voor terug. Ieder jaar dat je kind met succes hoger onderwijs volgt, levert ongeveer 6-8% meer salaris op (informatie Rijksoverheid). Op welke kosten en inkomsten kun je grofweg rekenen?

De verschillen zijn natuurlijk groot. Want gaat je kind op kamers of blijft hij of zij nog een poosje thuis? Heeft je kind een bijbaantje of niet? Hier vind je een aantal kosten en inkomsten die voor bijna elke student gelden.

Kosten

Studie
Studenten betalen elk jaar collegegeld. Voor hbo-studenten en studenten aan de universiteit ligt dit in 2013 op 1.835 euro. Daar komen de kosten voor studieboeken nog bovenop. Gemiddeld is dit zo’n 600 per jaar.

Kamer
De kosten van een eigen kamer lopen ver uiteen. Gemiddeld ligt deze op zo’n 350, maar bijvoorbeeld in Amsterdam gaat dit al snel richting 500. Let altijd op of de huur in- of exclusief vaste lasten is. De huur kan anders nog flink veel hoger uitvallen.

Levensonderhoud
Een student is per maand gemiddeld tussen de 300 en 350 kwijt aan de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld boodschappen, kleding en uitgaan.

Verzekeringen
Vanaf het 18e jaar verandert het een en ander op het gebied van verzekeringen. Zo is een kind dan niet standaard meer meeverzekerd met de ouders. Een eigen zorgverzekering komt neer op zo’n 100 per maand.

Inkomsten

Studiefinanciering
Een studerend kind krijgt studiefinanciering. Hoeveel hangt af van het inkomen van de ouders en of het kind thuis woont of op kamers. Ook krijgt de student een OV-kaart om op bepaalde tijden gratis te kunnen reizen.

Lening
Als de basisbeurs niet genoeg is, dan kan je kind een lening afsluiten bij de IB-groep. Dit is een lening tegen een relatief gunstige rente.

Bijbaan
Acht op de 10 studenten heeft een bijbaan naast de studie. Om een zakcentje bij te verdienen. Of om het grootste deel van de studiekosten zelf te dragen. Het is daarnaast een prima manier om alvast aan het ‘werkende leven’ te wennen en ervaring op te doen.

Wat kun je als ouders bijdragen?
Je kunt je studerende kind op verschillende manieren ondersteunen. Natuurlijk door ze geld te geven. Ook zijn er fiscale mogelijkheden. Bijvoorbeeld een schenking doen, waarover geen belasting hoeft te worden betaald.