De nieuwsberichten over Kopenhagen lijken over elkaar heen te rollen. Milieuorganisaties die actie voeren in Brussel tot de berichten over: Wanneer komt Obama?

Dat is heel anders dan twee jaar terug op Bali, toen er tijdens de conferentie alleen maar met lelijke gezichten naar de delegatie van de Verenigde Staten werd gekeken. Het kan verkeren.

Maandag begint de conferentie, maar dan gaat het vooral om overleg tussen de ambtelijke delegaties. Dat overleg vindt al maanden plaats, maar nu mag dat dan in Kopenhagen gebeuren.

De ministers komen pas volgende week, maar zullen nu al signalen afgeven. Denemarken zelf loopt voorop met duurzame energie, maar heeft een groeiende veestapel en daarmee groeit de uitstoot van broeikasgassen weer.

Het is dus allemaal niet zo simpel, want hoe groot is de klimaatverandering en wat is daarbij de rol van de mens? Kun je die klimaatverandering tegenhouden door ander menselijk gedrag of kun je beter het geld in dijken stoppen om het stijgende water tegen te gaan.

Bij dat alles gaat het ook vooral om geld. Dat is natuurlijk niet verrassend, maar hier speelt het wel erg. Dus, wie zal betalen en wie neemt welke maatregel? Het moet in ieder geval internationaal gebeuren. Het heeft geen zin om als Nederland voorop te hollen.

Wat zal dus de opstelling zijn van de Verenigde Staten, China en India? Hoe gaat het met Rusland?

Voor mij is van belang, dat het in Kopenhagen niet alleen over het klimaat moet gaan, maar eigenlijk nog meer over de oprakende fossiele brandstoffen en wat we daar met innovatie aan kunnen doen. Dat zal het milieu en de economie helpen, plus dat de uitstoot van broeikasgassen minder wordt.