Leerlingen van groep acht uit de regio krijgen toch de kans om fysiek bij middelbare scholen langs te gaan. Dat hebben de besturen en rectoren van de scholen in Zuid-Kennemerland afgesproken. Tot nu toe konden de scholieren alleen digitaal een kijkje nemen.

"Het gaat om kleinschalige fysieke kennismakingsactiviteiten die niet online kunnen", legt Bernice van Staalduine, rector van het Kennemer Lyceum, uit. "De focus ligt op een rondje door de school lopen en op het spreken van brugklasleerlingen."

En juist het proeven van die sfeer dat missen de leerlingen volgens Van Staalduine. "Ze hebben aangegeven het lastig te vinden om een keuze te maken gebaseerd op de online open dagen. Een kijkje nemen kan net het verschil maken, dus we zijn heel blij dat het kan. Zo stonden er na de digitale sessies van afgelopen weekend al ouders met kinderen voor het plein te kijken om er een gevoel bij te krijgen."

Tijdens de kennismakingsactiviteiten houden de scholen zich aan het protocol van de VO-raad. "Daarin staan alle richtlijnen om het veilig te organiseren. Zo zullen we werken met verschillende groepen en tijdsloten en zal er rekening worden gehouden met de 1,5 meter afstand."

De overige informatie die leerlingen en ouders tijdens een open dag zouden krijgen, blijft digitaal beschikbaar. "Ze kunnen eerst online meedoen met de open dag en dan een gerichte keuze maken waar ze willen kijken. Op de websites van de verschillende scholen in de regio zal gepubliceerd worden wat er aangeboden wordt en hoe daarop ingeschreven kan worden."