De eerste 49 van de 307 vieze pijpen van het orgel uit de Grote of St. Bavokerk zijn vandaag naar beneden getakeld. De restauratieploeg van Flentrop Orgelbouw uit Zaandam heeft een metershoge steiger voor het wereldberoemde Christian Müller-orgel geplaatst om de komende acht maanden het orgel te ontdoen van alle vleermuizenpoep en plas.

Het orgel heeft ruim 5.000 pijpen, maar alleen de frontlinie moet schoongemaakt en gerestaureerd worden. De grootste pijpen aan de vleugels van het orgel zullen hierna weer hun werk kunnen doen. Die 400 kilo zware buizen gaven geen geluid meer omdat ze te zeer waren aangetast door vooral de bijtende urine. 

De restauratie van het orgel uit 1738, dat bijna 30 meter hoog is, kost de gemeente drie ton. Ondertussen wordt geprobeerd de kolonie vleermuizen door geluidsgolven naar de andere kant van de kerk te lokken.

Orgelrestaurateur Erik Winkel vindt tijdens het weghalen van de pijpen nu vaak een dode vleermuis. "Ja, hier gisteren in een hoekje nog eentje weggehaald." Hij hoopt dat ze wegblijven als hij eenmaal de schone orgelpijpen over acht maanden terug plaatst.