Mitchell van R., de 34-jarige man uit Haarlem die al bijna een jaar vastzit op verdenking van de moord op de 31-jarige Gregori Lindomar Maduro, wil twee weken op vrije voeten wegens persoonlijke omstandigheden. Het lichaam van Maduro werd in april 2020 in de Mooie Nel gevonden.

Zijn advocaat Michel de Klerk vroeg tijdens de pro-formazitting in de rechtbank van Haarlem om twee weken schorsing van het voorarrest van zijn cliënt. Zo kan hij onder meer zijn zieke vader bezoeken en bij de verjaardag van zijn kind zijn.

Van R. werd op 16 september vorig jaar samen met een 33-jarige man uit IJmuiden aangehouden wegens betrokkenheid bij de moord op de Arubaan Maduro. Maduro's lichaam werd op 7 april 2020 gevonden in het water van de Mooie Nel, gewikkeld in camouflagezeil. Voorbijgangers zagen het lichaam in het water drijven, niet ver van een loods waar hij een slaapplaats had.

De politie liet destijds al snel weten dat Maduro door een misdrijf om het leven was gebracht en dat hij vermoedelijk al sinds begin maart in het water lag. "Het lijkt de bedoeling te zijn geweest dat het lichaam naar de bodem zou zinken, aangezien het pakket was verzwaard met twee grote tegels." De Arubaan woonde al zo'n tien jaar in Nederland, maar had geen vaste woon- of verblijfplaats.

De medeverdachte uit IJmuiden werd vorig jaar oktober al vrijgelaten, maar is nog wel verdachte in de zaak. Van R. is hoofdverdachte in deze zaak en wordt verdacht van moord dan wel doodslag.

Verdachte ook voor rechter vanwege drugs en vuurwapen

Daarnaast werden vorig jaar juni in het huis van Van R. ook grote hoeveelheden van de harddrugs MDMA en cocaïne en een kalasjnikov gevonden. Ook daarvoor zal hij zich moeten verantwoorden voor de rechtbank. Deze zaak wordt waarschijnlijk apart behandeld van de zaak rond de moord op Maduro.

Of Van R. daadwerkelijk voor een periode van twee weken op vrije voeten komt, zal nog moeten blijken. De officier van justitie verzet zich tegen zijn verzoek, gezien de ernst van de feiten in deze zaak. De rechter gaat zich er maandagmiddag over buigen en laat het zijn advocaat uiterlijk dinsdag weten.

In maart 2022 wordt de rechtszaak rond de moord op Maduro inhoudelijk behandeld. De rechtbank trekt hier drie dagen voor uit.