De gemeente Haarlem begint in november met groot onderhoud aan meerdere bruggen in de binnenstad van Haarlem. Het verkeer wordt dan tijdelijk omgeleid.

De verouderde bruggen met een monumentale waarde moeten worden gerenoveerd en gemoderniseerd. "Om het veilig te houden is dat noodzakelijk", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Met het grote onderhoud wordt het ook mogelijk gemaakt om alle bruggen op afstand te bedienen. Dit gebeurt door extra camera's op te hangen die in de gaten houden wanneer de brug moet worden geopend. Brugwachter Anke van der Schaaf gaf eerder aan dat zij denkt dat dat niet haalbaar en veel te complex is.

De gemeente zegt daarop dat er bij iedere brug in ieder geval een mogelijkheid tot bediening op afstand wordt ingebouwd, maar dat brugwachters daardoor niet uit het stadsbeeld zullen verdwijnen. "Daar is het te druk voor, en de veiligheid gaat boven alles."

De werkzaamheden vinden onder meer plaats bij de Melkbrug, Gravestenenbrug, Prinsenbrug en Verfrollerbrug. De gemeente probeert de overlast zo veel mogelijk te beperken door de bruggen een voor een af te sluiten.

Verder krijgt het havenkantoor in Haarlem-Noord een nieuwe bestemming.