De zwart-witfoto van Peter R. de Vries die ter herdenking langs het wandelpad aan de Dreef in Haarlem is geplaatst, is dinsdagochtend verdwenen. Zondag was het portret tegen een boom neergezet, zodat ook Haarlemmers naar een plek kunnen om de vermoorde misdaadjournalist te gedenken.

Initiatiefnemer Bastiaan, die niet met zijn achternaam genoemd wil worden omdat hij niet in de schijnwerpers wil staan, vindt het jammer dat de foto is weggehaald. "Ik weet niet de toedracht of waarom dit is gebeurd, vast baldadigheid. Maar ik vind wel dat het moet gaan om Peter - daarom hoef ik ook niet zo nodig in de publiciteit - en dat er een plekje is waar Haarlemmers heen kunnen."

Bastiaan laat het er niet bij zitten en heeft inmiddels een nieuwe foto laten afdrukken. "Ik wil graag dat mensen tot en met de uitvaart van Peter R. de Vries aanstaande donderdag hier heen kunnen. Daarna haal ik de foto weg." Mocht het nieuwe portret in de tussentijd worden weggehaald, dan zal hij weer een nieuwe foto plaatsen. "Ik wil gewoon graag kans bieden om hier te kunnen gedenken."

Bastiaan had afgelopen zaterdag met zijn zoon de foto laten afdrukken en had toestemming van de gemeente om het portret ergens neer te zetten. Op aanraden van zijn zoon koos hij voor de Dreef. "Omdat mijn zoon hier aan de overkant op school zit, leek het hem een goed idee de gedenkplek hier in te richten", vertelt Bastiaan. "Hier is een rustige, vredige plek."