De provincie Noord-Holland geeft 1 miljoen euro subsidie voor woningbouw rond de voormalige Haarlemse Koepelgevangenis. Met het geld kan Haarlem de bouw van 250 studenten- en 100 jongerenwoningen versnellen.

De provincie en de gemeente willen het terrein in Haarlem transformeren tot een "bijzondere en betaalbare woonplek voor jongeren, starters en studenten". Ook komen er woningen voor mensen die zelfstandig gaan wonen vanuit sociaal-maatschappelijke opvang.

De omliggende openbare ruimte wordt duurzaam en groen ingericht. "Dit draagt bij aan de versnelling van de woningbouw voor jongeren en de transformatie van de omliggende ruimte tot een prachtplek. Van de huidige woningkrapte hebben vooral jongeren last. Daarom is het goed dat er voor hen meer mogelijkheden komen en zij hier betaalbaar kunnen wonen", zegt Cees Loggen, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

Aan de rand van de voormalige gevangenis gaat wooncorporatie Elan Wonen de honderd sociale huurwoningen realiseren. Dit worden compacte woningen van zo'n 20 vierkante meter. Studentenhuisvester DUWO zorgt voor de studentenwoningen. Het gebouw, een Rijksmonument, biedt straks verder nog onderdak aan onder meer een onderwijsinstelling, horeca en een bioscoop.