De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is een onderzoek gestart naar een huisarts uit Heemstede nadat meerdere klachten over hem waren binnengekomen. De man zou weigeren te vaccineren en patiënten beletten hun vaccinatie bij andere artsen te krijgen.

De Inspectie kan nog niet zeggen om hoeveel klachten het precies gaat.

Biëlla Luttmer uit Haarlem is een van de patiënten die een klacht tegen de huisarts heeft ingediend. Luttmer deed vrijdagochtend haar verhaal in de Volkskrant. De patiënte vertelt aan de krant dat zij geen vaccin kreeg en werd tegengewerkt om een vaccin bij een andere arts te krijgen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bevestigt de klachten over de huisarts in Heemstede. "De kwestie is bekend en er loopt inderdaad een onderzoek naar dit specifieke geval", zegt een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder mogen huisartsen weigeren om coronaprikken te zetten. "Daar zit het probleem niet. Wel zijn de huisartsen verplicht mensen vervolgens door te verwijzen. In dit geval is dat niet gebeurd en dat mag niet. Meer moeilijkheden met huisartsen die hun patiënten niet behulpzaam zijn, signaleren wij als inspectie niet."

De huisarts heeft nog niet gereageerd op de klachten. Op sociale media blijkt dat de man niet wil vaccineren, omdat hij ervan overtuigd is dat vaccins niet goed zijn voor zijn patiënten.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) legt uit dat slechts een enkeling onder de leden weigert te vaccineren. "Er zijn in Nederland achtduizend huisartsenpraktijken actief en in totaal dertienduizend huisartsen werkzaam. Daar zit inderdaad een handjevol artsen tussen dat weigert te vaccineren, maar ook artsen die coronaprikken juist heel graag zetten", zegt een persvoorlichter.