Haarlem gaat pas over vier jaar een grote inhaalslag maken met de bouw van sociale huurwoningen, schrijft de gemeente in verschillende raadsstukken. De gemeente heeft het plan om in tien jaar tijd tienduizend woningen te realiseren, waarvan vierduizend sociale huurwoningen zouden moeten zijn.

Tussen 2016 en 2020 zijn in Haarlem 3.500 woningen bijgebouwd. 40 procent daarvan is sociale huur, maar doordat er in die tijd ook veel sociale huurwoningen zijn gesloopt, nam het aantal sociale huurwoningen in de stad per saldo met slechts 74 toe.

Ook zijn veel bouwplannen van de corporaties nog in ontwikkeling. De bouw hiervan gaat in veel gevallen pas na 2023 van start. Tevens wordt nog onderhandeld over de plannen van ontwikkelaars.

De gemeente verwacht dat tussen 2026 en 2030 ongeveer 2.500 sociale huurwoningen worden gebouwd. Een aantal plannen kampt echter met financiële tegenvallers, zo blijkt uit de informatienota's.

Onlangs werd Haarlem nog door de Raad van State teruggefloten over de woningbouwplannen rondom de Koepel, omdat er niet genoeg parkeerplaatsen in het plan zijn opgenomen.

Ook zorgen over ontwikkelzones aan Orionweg en Zijlweg

De gemeente heeft ook grote zorgen over de ontwikkelzones aan de Orionweg en de Zijlweg. Het streven om bijvoorbeeld rondom het voormalige voetbalstadion in Haarlem-Noord veel sociale huurwoningen te laten bouwen, blijkt lastiger dan gedacht.

De verkeerssituatie rondom de ontwikkelzone Zijlweg is complex, omdat het daar zonder extra woningen al steeds drukker wordt. Ook wil de gemeente juist aan deze kant van de stad de fietsroutes naar het centrum verbeteren. Deze twee probleemzones zouden duizend woningen op moeten leveren.

Creatieve oplossingen en betere samenwerking tussen ontwikkelaars en woningcorporaties zijn volgens de gemeente van groot belang om de ambitie van tienduizend woningen in Haarlem te halen.