De Raad van State heeft de gemeente Haarlem woensdag teruggefloten over de berekening van het aantal parkeerplaatsen bij de nieuwe plannen met De Koepel. De gemeente denkt aan 150 parkeerplekken genoeg te hebben, maar de Raad van State vindt dat het stadbestuur dat aantal niet goed heeft onderbouwd.

De gemeente krijgt twintig weken de tijd om met een betere onderbouwing te komen van die berekening of het stadsbestuur moet in die tijd met een ander parkeerplan komen.

Omwonenden waren naar de hoogste rechter gestapt, omdat zij vrezen voor parkeeroverlast in de wijk als de plannen voor woningen, een onderwijsinstelling, horeca en een bioscoop in en rond de voormalige gevangenis straks doorgaan.

Volgens de Raad van State heeft de gemeente het aantal parkeerplaatsen te laag inschat. Zo onderbouwt het stadsbestuur niet goed waarom gedacht wordt dat de nieuwe bewoners minder auto's zullen bezitten dan ergens anders.

Ook denkt de gemeente dat bioscoopbezoekers vaak op de fiets zullen komen. De Raad van State is daar niet van overtuigd geraakt. Parkeernormen zijn naar beneden bijgesteld, maar een gedegen motivering is daarvoor niet gegeven, aldus de rechters.

Omwonenden die klaagden dat zij zonlicht in hun tuinen gaan verliezen als de bouwplannen rond De Koepel doorgaan, hebben geen gelijk gekregen van de Raad van State.