De gemeente Haarlem zet op Koningsdag extra handhavers en beveiligers in. Zij gaan feestvierders dinsdag indien nodig wijzen op de coronaregels die van kracht zijn en eventueel boetes uitdelen. De stad heeft geen speciale regels opgesteld voor deze feestdag.

Voor het tweede jaar op rij zijn er vanwege de coronamaatregelen geen evenementen op Koningsdag georganiseerd.

Vrijmarkten zijn verboden en Koningsdag moet voornamelijk thuis worden gevierd. Een woordvoerder van de gemeente wijst erop dat de coronaregels dinsdag van kracht zijn. Denk daarbij aan afstand houden, drukte vermijden en met groepen niet groter dan twee man de straat opgaan.

Handhavers gaan speciaal letten op het vormen van kluitjes mensen in de binnenstad. Speciale aandacht is er voor de horecagelegenheden waar dranken af te halen zijn. "De handhavers gaan horecaondernemers ondersteunen als het te druk wordt", aldus de gemeentewoordvoerder.

Haarlem heeft voor een klein (online) koningsdagprogramma gezorgd. De aftrap van Koningsdag vindt plaats in de St. Bavokerk op de Grote Markt door stadsbeiaardier Rien Donkersloot. Hij speelt tussen 9.30 en 10.00 uur op het carillon en sluit om 10.00 uur af met het Wilhelmus.

Daarna volgt een live-uitzending met burgemeester Jos Wienen vanuit de St. Bavokerk. Deze uitzending is via een livestream tussen 10.00 en 11.00 uur te volgen bij onze radiostation Haarlem105. De burgemeester zal een speech geven, daarna zijn er optredens van vocaal ensemble Tune-in, het Ampzing Genootschap en dichter Joshua Baumgarten. De uitzending wordt gedurende Koningsdag herhaald op Haarlem105 TV.