De 33-jarige man uit Haarlem die werd verdacht van drie schennisplegingen in de trein en één in de Haarlemmerhout, is door de rechtbank in Alkmaar schuldig bevonden en veroordeeld tot één maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Ook krijgt hij een taakstraf van veertig uur en een meldplicht bij de reclassering.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van een jaar. De officier van justitie tilt zwaar aan de schennisplegingen, omdat de slachtoffers, die in twee gevallen nog minderjarig waren, erg geschrokken zijn van wat ze zagen.

De man werd op 20 augustus vorig jaar op heterdaad betrapt en aangehouden in de trein tussen Amsterdam en Zandvoort. Hij masturbeerde en keek daarbij op zijn telefoon. Zelf verklaarde hij in de rechtbank dat zijn gedrag bij toeval is ontstaan tijdens de eerste lockdown.

Tijdens een treinreis zat hij met zijn hand aan zijn kruis en op dat moment zag hij een vrouw in de coupe, naar hem glimlachen. Dat gaf hem naar eigen zeggen een goed gevoel. "Ik vond het spannend en werd voor mijn gevoel op een positieve manier bekeken."

Daarop bevredigde hij zichzelf meerdere keren in het bijzijn van meisjes en vrouwen. Volgens de man gebeurde dit tientallen keren tussen maart en augustus vorig jaar, maar deed hij dit nooit volgens een vooraf opgezet plan.

De man kwam niet eerder met justitie in aanraking.