De 26-jarige Jimmy van der G. uit Uithoorn die ervan verdacht wordt vorig jaar tientallen vrouwen te hebben beroofd van hun halsketting, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk gehouden voor zeventien van die diefstallen. Dat bleek maandag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Alkmaar.

De vermeende kettingrukker werd eind juli aangehouden. Van der G. zou afgelopen zomer tientallen keren hebben toegeslagen. Hij benaderde veelal oudere vrouwen van achter en rukte met grof geweld de ketting van hun hals.

Er werden 47 van dit soort diefstallen gepleegd, het OM kan er 17 aan Van der G. linken. Het gaat om diefstallen in onder meer Haarlem, Hoofddorp, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep, Ouderkerk aan de Amstel en Bussum.

In de rechtbank kwam maandag aan het licht dat Van der G. ook wordt verdacht van twee winkeldiefstallen. Hij zou bij twee filialen van de MediaMarkt in totaal elf laptops hebben gestolen. Het onderzoek naar die diefstallen loopt nog.

De rechtbank spreekt van een omvangrijke zaak. Voor de inhoudelijke behandeling is nog geen datum gepland. Een aantal slachtoffers zal tijdens de behandeling gebruikmaken van hun spreekrecht, blijkt uit een voorlopige inventarisatie.

Naar verwachting zal deze zaak meerdere dagen duren. Op 5 juli is er eerst nog een pro-forma zitting. Tot die tijd blijft Van der G. vastzitten.