Sjoerd F., een 33-jarige man uit Haarlem, moest dinsdag in Alkmaar voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van vier gevallen van schennispleging in de trein en in de Haarlemmerhout, waarbij hij zichzelf zou hebben bevredigd. In twee gevallen gebeurde dat in het bijzijn van minderjarigen.

F. werd op 20 augustus vorig jaar op heterdaad betrapt en aangehouden in de trein tussen Amsterdam en Zandvoort. Hij masturbeerde en keek daarbij op zijn telefoon. In de rechtbank verklaart hij dat zijn gedrag tijdens de eerste lockdown bij toeval is ontstaan.

Tijdens een treinreis zat hij met zijn hand aan zijn kruis en op dat moment zag hij een vrouw in de coupé naar hem glimlachen. Dat gaf hem een goed gevoel. "Ik vond het spannend en werd voor mijn gevoel op een positieve manier bekeken", aldus F.

Het gebeurde volgens hem tijdens een donkere periode in zijn leven. F. had naar eigen zeggen het gevoel dat hij geen relatie kon krijgen en voelde zich onaantrekkelijk.

Daarop bevredigde hij zich meerdere keren in de trein in het bijzijn van meisjes en vrouwen. Volgens hemzelf gebeurde dit tussen maart en augustus 2020 tientallen keren, maar deed hij dit nooit volgens een vooraf opgezet plan.

Verdachte filmde reacties van slachtoffers

F. vertelt in de rechtbank dat hij verlegen was. Tijdens het betasten en masturberen, durfde hij de vrouwen en meisjes dan ook niet aan te kijken. Daarom filmde hij hun reacties om deze later thuis te bekijken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van een jaar, met als voorwaarden een ambulante behandeling en een meldplicht.

De officier van justitie tilt zwaar aan de schennispleging, omdat de slachtoffers erg zijn geschrokken van wat ze zagen. Er zaten ook slachtoffers van dertien en vijftien jaar tussen. Ze konden niet goed inschatten wat de verdachte van plan was en waren erg bang.

Na aanhouding opnieuw een incident in Haarlemmerhout

Ook vindt de officier het wonderlijk dat de verdachte drie maanden na zijn aanhouding opnieuw in de fout ging. De verdachte moest naar eigen zeggen tijdens een wandeling in de Haarlemmerhout plassen en deed dat in het openbaar. Hij zou daarbij geen andere intenties hebben gehad.

Volgens een dertienjarige passant had de man echter met zijn geslachtsdeel staan zwaaien. Volgens het meisje maakte F. oogcontact en vroeg hij haar dichterbij te komen. De verdachte ontkent dat en zegt zich het meisje niet te herinneren.

In de rechtszaal laat de verdachte weten dat hij wordt behandeld door een psycholoog en meewerkt met de reclassering. Hij heeft spijt van zijn daden.

"Ik vindt het vreselijk wat ik teweeg heb gebracht en heb geleerd dat ik niet goed kan inschatten wat een ander denkt. Als er wordt gegiecheld, betekent het niet dat ze het leuk of oké vinden wat ik doe. Ik wil heel graag verder en ben heel gemotiveerd om dit achter me te laten."

Ook zegt hij geschrokken te zijn van het feit dat sommige slachtoffers minderjarig waren. Hij zou dat niet hebben geweten en ook geen voorkeur voor minderjarigen hebben.

Advocaat van de verdachte pleit voor een taakstraf

F.'s advocaat vindt de eis van twee maanden cel te zwaar, onder meer omdat de verdachte nooit eerder met justitie in aanraking is geweest en wil meewerken aan therapie om te voorkomen dat hij weer in de fout gaat. Hij pleit daarom voor een taakstraf.

De officier van justitie vindt een gevangenisstraf een goede stok achter de deur en denkt juist dat die nodig is om het patroon van F. te doorbreken.

Over twee weken volgt de uitspraak.