De gemeenteraad van Haarlem gaat binnenkort in debat over het lotingssysteem voor nieuwe brugklassers in Haarlem en omgeving. Dit naar aanleiding van het leed van 34 achtstegroepers, die onlangs te horen kregen dat ze niet terechtkonden op de eerste vijf middelbare scholen van hun voorkeur.

Bertine Müller, moeder van een van die getroffen kinderen, sprak de commissie Samenleving van de gemeenteraad donderdagavond toe. Haar dochter moet naar het Coornhert Lyceum, een school buiten haar top vijf, en dat hakt er behoorlijk in. "Zij voelt zich daar niet thuis", aldus Müller. Ook een andere ouder vertelde hoe uitloten erin kan hakken bij jonge kinderen.

De ouders zetten vraagtekens bij het proces. De gemeenteraad wil met hen in gesprek gaan en daarna met wethouder Jur Botter (Onderwijs) debatteren over het lotingssysteem en de rol die de gemeente daarin kan spelen. Het is nog niet bekend wanneer het debat zal plaatsvinden.

Ook de antwoorden van wethouder Botter op vragen van D66-raadslid Meryem Cimen komen in het debat aan bod. Zij wil onder meer weten hoe hij een dergelijke situatie in de toekomst wil voorkomen.