In de vitrine van Kunst Centrum Haarlem is een tentoonstelling over het Drostemannetje te zien. Er wordt al jaren gesproken over de terugkeer van het iconische neonkunstwerk boven op het dak van de oude chocoladefabriek aan het Spaarne.

Het belangrijkste stuk van de collectie is een miniatuurversie van het lichtgevende Drostemannetje, waar er maar een paar van bestaan. Ze werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw verkocht en stonden met name in de 'duurdere' chocoladepatisseries. De komende zaterdagen geeft het mannetje tussen 18.00 en 19.00 uur weer licht aan de Gedempte Oude Gracht.

Het Drostemannetje werd in 1931 op het dak van de Droste-fabriek geplaatst. In 1988 werd het Haarlemse icoon van het dak van de fabriek gehaald en opgeslagen in een loods.

Volgens René van Stekelenborg, samensteller van de tentoonstelling, was het voor die tijd echt een unicum. "Piccadilly Circus en Times Square hadden nog nauwelijks lichtreclames. En dan staat er ineens op een dak van een fabriek in Haarlem een olijk, dik poppetje van 6 meter hoog. Dat was ongekend."

Het CDA beloofde in 2018 de terugkeer van het Drostemannetje te ondersteunen. Naast de voormalige chocoladefabriek staat wel al een Drostemannetje van staal. Bewoners van de oude fabriek vragen zich af in welke vorm het mannetje moet terugkeren. Ze denken aan een kleinere versie in plaats van een op het pand.