Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) was woensdagochtend aanwezig bij het tellen van de briefstemmen in het stadskantoor Zijlpoort in Haarlem, oftewel het oude postkantoor aan de Gedempte Oude Gracht.

Op de locatie werden stapels briefstemmen uitgepakt, gesorteerd op stemkeuze en vervolgens geteld.

Leijten, ook bekend als de drijvende kracht achter de onthulling van de toeslagenaffaire, is voorzitter van de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven. De commissie brengt onder meer verslag uit over het verloop van de verkiezingen en kijkt of er geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden en of er praktische zaken voor verbetering vatbaar zijn.

"Alles is anders vanwege de coronacrisis en het briefstemmen kan een extra risico zijn. Ik wil gewoon het proces zien van het tellen: kijken wat er misgaat en wat er goed gaat. Er zitten veel handelingen in. Maar ik heb groot vertrouwen in de mensen en processen die er zijn", aldus Leijten.

Landelijke problemen met enveloppen bij briefstemmen

Dinsdag werd bekend dat er landelijke problemen waren met het briefstemmen. Om de stem anoniem te houden moesten de stempas en het stembiljet in specifieke, aparte enveloppen worden opgeborgen, maar wel in hetzelfde pakketje worden verstuurd.

In veel gevallen zaten de stempas en het stembiljet in de verkeerde envelop of juist samen in een envelop. Daarmee was de stem eigenlijk ongeldig en zouden veel stemmen verloren gaan. Daarom is besloten om deze stemmen toch goed te keuren. Een envelop met alleen een stembiljet of stempas is niet geldig.

Of het briefstemmen voor herhaling vatbaar is, is nog de vraag volgens Leijten. "Veel zeventigplussers vonden het briefstemmen fijn, maar veel gingen ook liever naar het stembureau. Uiteindelijk moeten we achteraf bekijken hoe het gegaan is."