De gemeente Haarlem zal laten onderzoeken wat er tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog is gebeurd met het vastgoed van Joden in Haarlem. Dat gebeurt naar aanleiding van een uitzending van Pointer, het onderzoeksplatform van KRO-NCRV.

In de uitzending wordt beschreven dat zevenduizend panden en stukken grond van Joden in Nederland zijn doorverkocht aan ondernemers en vastgoedeigenaren.

In Haarlem gaat het om 210 panden. De gemeente wil weten of zij tijdens de bezetting onroerend goed, dat eigendom van Joodse burgers was, heeft aangekocht. Ook wordt onderzocht of de gemeente na de Tweede Wereldoorlog naheffingen voor erfpacht of straatbelasting over de oorlogsperiode heeft gevorderd van Joodse vastgoedeigenaren of hun erfgenamen.

Omdat het onderzoek over de gemeente zelf gaat, zal het worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Bureau Blauw zal hiervoor nauw samenwerken met het Noord-Hollands Archief. Het onderzoek gaat op 1 mei van start en zal ongeveer vier maanden duren.