De fractie Jouw Haarlem en schaduwraadslid Michiel van Reenen hebben besloten uit elkaar te gaan, laat de fractie dinsdag via Facebook weten. De aanleiding daarvoor is een uitspraak over de Holocaust die Van Reenen op Facebook plaatste.

Van Reenen, die namens Jouw Haarlem in de commissie Bestuur zat, deed de uitspraak vrijdag op Facebook. "Soms denk ik dat ik heel goed zou zijn geweest als planner van de Holocaust", schreef hij. De fractievoorzitter van Jouw Haarlem, Moussa Aynan, reageerde hier geschokt op en is diezelfde avond met hem in gesprek gegaan.

Dinsdag werd bekend dat Jouw Haarlem en Van Reenen hebben besloten om de samenwerking te verbreken. "Michiel is compromisloos en duikt in alle discussies, zowel privé als in commissie. Dat gestrekte been wil wel eens verkeerd geïnterpreteerd worden. Daarbij moet je in de politiek juist wel compromissen kunnen sluiten. We hebben dit besloten zodat we ons op de stad kunnen richten in plaats van op onszelf", aldus Aynan.

De betreffende Facebook-post was volgens Van Reenen eigenlijk bedoeld om discussie uit te lokken over het goede en het kwade in de mens. "Ik vind de Holocaust juist afschuwelijk. Mijn hele leven ben ik al geïnteresseerd in de discussie of de mens van nature goed of slecht is", zegt Van Reenen.

"Ik ben van mening dat iedereen, onder de juiste omstandigheden, die bewaker had kunnen zijn en dus kwaad in zich heeft. Mijn post was bedoeld als bijdrage aan het debat, dat juist nu gevoerd moet worden, nu extreemrechtse partijen weer deel uitmaken van onze maatschappij."

Van Reenen bevestigt dat in goed overleg is besloten om de samenwerking te beëindigen. "We moesten Jouw Haarlem beschermen. Daar heb ik met Moussa over gesproken en samen hebben we het bericht opgesteld dat onze wegen zouden scheiden. Ik zal Jouw Haarlem ook blijven ondersteunen, maar ik ben blij dat ik nu geen politicus meer ben. Dan hoef ik niet meer politiek correct te zijn."