Een negentienjarige man is dinsdag door de politierechter van de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur voor het oproepen tot rellen in Haarlem na de invoering van de avondklok.

Op 24 januari braken er naar aanleiding van de invoering van de avondklok rellen uit in onder meer Schalkwijk. Daarbij werden bushokjes vernield, tuinmeubels in brand gestoken en werd de politie bekogeld met vuurwerk.

De verdachte maakte een groep aan op Telegram met een oproep om te gaan rellen in Haarlem. Dat deed hij onder een andere naam, maar de politie wist uit eerder onderzoek dat deze naam bij de verdachte hoorde.

De verdachte noemde de groep 'Rellen 023'. In de groep werden onder meer afspraken gemaakt om elkaar te treffen bij een supermarkt in Schalkwijk.

De groep groeide snel uit tot ruim 450 leden. Daarna stapte de verdachte uit de groep. Hij wilde niet echt rellen, zei hij. Omdat het om een groep ging op Telegram waar iedereen bij kon komen, oordeelde de rechter dat de berichten bedoeld waren als oproep om te gaan plunderen en te rellen.

De straf kwam overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).