Hotel Raecks in Haarlem gaat de komende dagen in twintig kamers daklozen onderbrengen. Vanwege de strenge vorst is de gemeente op zoek naar extra opvanglocaties. De eerste tien gasten worden vrijdag opgevangen.

Arend Kik, bedrijfsleider bij Hotel Raecks, is blij dat zijn hotel de komende dagen waarschijnlijk gevuld is. "We hebben in juni al een keer met de gemeente samengewerkt en hebben toen vier economisch daklozen opgevangen in ons hotel. Daarbij gaat het om mensen met flinke financiële problemen door bijvoorbeeld scheidingen. Dat verliep toen hartstikke goed."

Daarom kwam de gemeente nu weer bij Kik uit. "Alle hotels zitten in zwaar weer, de bezettingen zijn laag. Het is fijn dat we nu iets voor elkaar kunnen betekenen." De daklozen mogen 24 uur per dag gebruikmaken van de kamers en er wordt ook een ontbijt geregeld. "De gemeente faciliteert de beveiliging en ook het zorgpersoneel."

De zogenoemde 'winteropvang fase 2' treedt dus meteen in werking. De daklozen die op straat verblijven, kunnen eventueel zelfs 'gedwongen' opgevangen worden. Hotel Raecks dient de komende dagen als dependance van de opvangvoorziening aan de Wilhelminastraat. Het cruiseschip Aurora, dat aan de kade van het Spaarne ligt, is al een aantal maanden in gebruik als winteropvang voor daklozen.

De omwonenden van het hotel aan de Raaks, die deel uitmaken van het regulier omwonendenoverleg in het centrum, worden vandaag geïnformeerd.