De brand in december 2020 waarbij vier nieuwe elektrische bussen van Connexxion in Haarlem volledig uitbrandden, blijkt niet te zijn aangestoken. Dat concludeert het bedrijf dinsdag op basis van voorlopige uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

In de afgelopen weken hebben deskundigen van de politie en de brandweer, experts van de verzekeringsmaatschappijen van Transdev/Connexxion en de leverancier van de bussen uitgebreid onderzoek gedaan.

De vraag was of de brand was aangestoken of dat de oorzaak te maken heeft met een fout in de bussen zelf. Het onderzoek loopt nog, maar inmiddels staat al wel vast dat de brand in één bus is ontstaan, waarna deze is overgeslagen naar de andere voertuigen.

Uit verder onderzoek is gebleken dat het ontstaan van de brand op zichzelf staat en dat er geen reden is om te verwachten dat dit ook bij andere bussen kan gebeuren.

De inzet van de nieuwe bussen was vanwege de onbekende oorzaak van de brand uit voorzorg uitgesteld. Deze week heeft Connexxion de voertuigen op basis van de voorlopige conclusies in gebruik genomen.

De verwachting is dat de (eind)rapportages van de experts de komende weken beschikbaar gesteld worden.