Een groep Haarlemse jongeren en een aantal politici demonstreren woensdag en de komende dagen tegen anti-abortusdemonstranten bij de abortuskliniek op de Claus Sluterweg in Haarlem. Ze willen dat er een bufferzone komt zodat anti-abortusdemonstranten op afstand blijven.

De Haarlemse Sterre is met een groepje gelijkgestemde vrienden naar de Claus Sluterweg gekomen. "Het is heel erg onbeschoft om je als vreemdeling bezig te houden met wat iemand met haar eigen lichaam doet", aldus een van hen.

De demonstratie van Sterre is een reactie op het besluit van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen om rond de kliniek vier demonstratievakken aan te wijzen voor anti-abortusdemonstranten.

De anti-abortusdemonstranten staan op behoorlijke afstand van de kliniek en demonstreren in stilte, maar volgens Sterre is dat niet de dagelijkse gang van zaken. Cliënten van de kliniek zouden namelijk regelmatig worden aangesproken en dat als intimiderend ervaren.

Wel bufferzone bij andere ingang die net in Heemstede ligt

De kliniek ligt op de grens van Heemstede en Haarlem. Aan de Heemsteedse kant is inmiddels, met goedkeuring van de rechter, een bufferzone van 25 meter aangewezen. Dat gebeurde op verzoek van de directie van de kliniek, na klachten van hun cliënten over het gedrag van de demonstranten.

Daarom staat de groep nu maandelijks aan de Haarlemse kant van het pand, omdat ze daar de grootste kans maken om cliënten aan te spreken en ze mogelijk op andere gedachten te brengen.

De Haarlemse politiek zit met de anti-abortusdemonstranten in de maag. De burgemeester zoekt naar een evenwicht tussen het grondrecht om te mogen demonstreren en het recht van cliënten van de kliniek om zo ongestoord mogelijk hun medische behandeling te ondergaan.

Als oplossing heeft hij nu voor de demonstratievakken gekozen, maar dat vindt een aantal politieke partijen niet goed genoeg. Een van de vakken ligt namelijk nog relatief dicht bij de ingang van de kliniek.

Een deel van de Haarlemse gemeenteraad wil snel in debat met de burgemeester over het nut van de demonstratievakken. Mogelijk vindt dat debat donderdagavond plaats.