Burgemeester Jos Wienen van Haarlem heeft Schalkwijk woensdagavond opnieuw als veiligheidsrisico gebied aangewezen. Dat betekent dat er preventief gefouilleerd mag worden. Er zouden weer oproepen tot rellen in de stad de ronde gaan. Het winkelcentrum in Schalkwijk heeft de deuren eerder gesloten.

Ook de Jumbo aan de Engelenburg sloot eerder de deuren.

"Het moge duidelijk zijn dat deze mate van geweld en verstoring van de openbare orde op geen enkele wijze geoorloofd is. De politie zal dan ook keihard ingrijpen", zegt de burgemeester.

"De oproep van dinsdag 26 januari wordt met klem herhaald: blijf thuis, doe niet mee, ga ook niet kijken. Niemand is blij met corona of een lockdown en deze lastige periode duurt lang, maar de consequenties van een strafblad duren nog veel langer."

Wienen wees maandagavond ook al drie locaties in de stad aan als veiligheidsrisicogebied. Het ging toen om het centrum, winkelcentrum Schalkwijk en de omgeving van de Europalaan en de Belgiëlaan.

Ondanks de avondklok en de oproep om thuis te blijven, liep het toch uit de hand. Tientallen mensen stichtten brandjes, staken zwaar vuurwerk af en vernielden een bushokje. Ook werd een persfotograaf met stenen bekogeld. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

Avondklokrellen in Nederland: Politie bekogeld met vuurwerk en stenen
134
Avondklokrellen in Nederland: Politie bekogeld met vuurwerk en stenen