De 25-jarige Jimmy de G. uit Uithoorn die ervan wordt verdacht vorig jaar zomer meerdere vrouwen bruut van hun halsketting te hebben beroofd in onder meer 't Gooi, Haarlem en de regio Hoofddorp, wordt naar alle waarschijnlijkheid vervolgd voor twintig diefstallen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

G. zou in totaal 47 keer hebben toegeslagen. Steeds benaderde hij veelal oudere vrouwen van achter en trok hij vervolgens met grof geweld een ketting van hun hals. De man werd eind juli opgepakt.

De officier van justitie wil de man nu veroordelen voor twintig van de gepleegde feiten. Van de twintig feiten heeft de officier voor zeker acht zaken voldoende bewijs. Het gaat om straatroven in Haarlem, Bunschoten, De Bilt, Uithoorn, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Badhoevedorp en Zwanenburg.

De officier van justitie kondigde maandag in de rechtszaal aan dat daar naar alle waarschijnlijkheid nog zeker twaalf feiten bij komen, al is nog niet helemaal duidelijk waar deze precies gepleegd zouden zijn.

Voorarrest verdachte met negentig dagen verlengd

Het staat vast dat ook in onder meer Hilversum, Huizen en Bussum vrouwen van hun ketting werden beroofd, maar of die misdaden ook daadwerkelijk aan De G. toe te rekenen zijn, wordt pas later duidelijk. Voor de 27 feiten waarvoor de verdachte niet wordt vervolgd, stelt het OM dat er te weinig bewijs voor is.

De verdachte zit nog altijd in voorarrest. De rechter heeft dat voorarrest maandag met nog eens negentig dagen verlengd. De zaak komt half april opnieuw voor, maar ook dan nog niet inhoudelijk.

De rechtbank verwacht na die zitting snel een datum te hebben waarop de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dan hoort De G. welke straf er tegen hem geëist wordt.