Burgemeester Jos Wienen van Haarlem roept inwoners op om de avondklok niet te ontwijken en dus niet voor de gein de hond na 21.00 uur uit te laten, omdat dat nog wel mag.

In het najaar was Wienen nog fel tegen de invoering van de avondklok. Nu het kabinet en de Tweede Kamer de knoop hebben doorgehakt, staat hij echter pal achter deze maatregel om vooral verspreiding van de Britse mutatie van het coronavirus in te dammen. "Dat is mijn taak nu, en dat doe ik", aldus Wienen.

De Haarlemse burgemeester heeft vrijdag met zijn collega's uit de regio Kennemerland, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) overleg gevoerd hoe de avondklok moet worden gehandhaafd.

Boa's mogen niet bekeuren, dus de handhaving na 21.00 uur rust volledig op de schouders van de politie. Met een 'slimme' ingreep in het dienstrooster hoopt Wienen te kunnen voorkomen dat agenten op andere tijdstippen van de dag niet kunnen worden ingezet.

Als het nodig is, krijgt de politie extra ondersteuning van bijzondere eenheden en de Koninklijke Marechaussee. Ook worden boa's en jongerenwerkers ingezet om voorafgaand aan de avondklok signalerend op te treden.