De eerste bewoners van twee verpleeghuizen van zorginstelling Zorgbalans in Haarlem en IJmuiden zijn maandag gevaccineerd. Het gaat om een pilot van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De eerste prik werd met applaus ontvangen.

Het is de eerste keer dat kwetsbare ouderen worden gevaccineerd. Op korte termijn krijgen tweehonderd bewoners van de locaties Zuiderhout (Haarlem) en Velserduin (IJmuiden) ook de prik tegen het coronavirus.

"We wilden altijd al het liefst dat onze kwetsbare bewoners als eerste aan de beurt zouden zijn en het is heel fijn dat dat nu gebeurt", vertelt Kim Hirs van Zorgbalans. "Het is een eerste stap naar het nieuwe normaal."

Deze week worden in de verpleeghuizen van Zorgbalans in totaal twaalfhonderd bewoners ingeënt. "Het is een enorm project, zeg maar gerust een militaire operatie", vervolgt Hirs. "Maar iedereen is zo blij dat we zijn uitgekozen om mee te doen aan de pilot."

Het ministerie van VWS wil met deze pilot de vaccinatiestrategie voor verzorgingstehuizen, verpleeghuizen en andere langdurige zorg testen en daarmee proefdraaien. Omdat de bewoners van deze instellingen op de eigen locatie worden gevaccineerd, moeten er meerdere kleine hoeveelheden geleverd worden.

In de praktijk betekent het niet dat de medewerkers op korte termijn anders gaan werken nu de bewoners gevaccineerd worden. Voorzorgsmaatregelen als het bewaren van de 1,5 meter afstand en het dragen van mondkapjes blijven van kracht, omdat niet alle medewerkers en bewoners worden ingeënt.