De Herstelacademie Haarlem, waar verslaafden en mensen in geestelijke nood met cursussen en workshops hun weg proberen te vinden in de samenleving, is genomineerd voor het Appeltje van Oranje. Dit is een prijs om maatschappelijke projecten te waarderen.

Dit jaar is het thema van de Herstelacademie Haarlem Mentale Kracht. Dat vinden de lotgenoten bij de herstelacademie en bij elkaar.

Sinds drie jaar is de Herstelacademie Haarlem operatief. Het opzetten is een persoonlijke missie voor Marcia Kroes geweest, want zelf kampt ze met psychische problemen en lukt het haar, ondanks haar juristenopleiding, niet om deel te nemen aan het hectische bedrijfsleven.

Kroes is blij met de nominatie, maar ze is realistisch over het in de wacht slepen van de prijs. De Haarlemse Herstelacademie is een afgeleide van het al langer bestaande Recovery College in Utrecht, dat ook genomineerd is. Daar wordt ook op basis van het zogenaamde 'peer support' gewerkt: iedereen steunt elkaar. De groepsleiders hebben zelf vaak ook een verslavingsachtergrond of psychische problemen.

Nominatie niet uitbundig gevierd vanwege coronamaatregelen

Door de coronacrisis kan de nominatie voor het Appeltje van Oranje niet uitbundig worden gevierd. Tot vlak voor de Kerst werden voor de cursussen en workshops van de Herstelacademie in het wijkcentrum aan het Leonardo da Vinciplein nog uitzonderingen op de coronamaatregelen gemaakt, omdat het voor deze kwetsbare groep mensen erg nodig is om elkaar in levenden lijve te zien.

Die uitzondering is sinds de harde lockdown niet meer te handhaven, ook al heeft het wel grote gevolgen voor de cliënten. Kroes doet nu veel online, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Mensen raken uit het zicht en dat vindt ze heel verdrietig.

Voor de eerste ronde van de prestigieuze prijs kan nog tot en met 20 januari gestemd worden. Van de veertig genomineerde projecten gaan er tien door die hun project vervolgens mogen pitchen. Uiteindelijk reikt koningin Máxima het Appeltje uit aan de meest in het oog springende initiatieven. Vorig jaar was de Haarlemse stichting 'Bedrijf en Samenleving' met hun project 'Time2Shine' een van de winnaars.