Het college van de gemeente Bloemendaal wil op korte termijn met de reddingsbrigade om tafel om te praten over financiële hulp. De brigade kampt door de coronacrisis met een tekort en doet een beroep op de gemeente voor extra steun. Wethouder Nico Heijink laat de raad weten dat hij er alles aan doet om "een van de parels van Bloemendaal" te ondersteunen en komt binnenkort met een voorstel.

De reddingsbrigade in Bloemendaal aan Zee ontvangt jaarlijks zo'n 50.000 euro aan subsidie van de gemeente. Daarbovenop komt soms nog extra subsidie voor de aanschaf of reparatie van materiaal.

Verder houdt de brigade de eigen broek op door middel van het verhuren van ruimte aan bedrijven of via bijvoorbeeld vergoedingen voor EHBO-inzet bij feesten op het strand. "Normaal verdienen we daar jaarlijks zo'n 40.000 à 50.000 euro mee, dit jaar is dat slechts 4.000 euro", aldus Ruud Cloeck, voorzitter van de Bloemendaalse reddingsbrigade. Cloeck deed woensdagavond tijdens de commissievergadering nogmaals een oproep aan de gemeente.

Wethouder Heijink liet Cloeck weten dat de reddingsbrigade niets te verwijten valt. "We gaan er alles aan doen om de reddingsbrigade een financiële injectie te geven zodat zij in 2021 zonder problemen hun werk kunnen doen." Hij komt na de gesprekken met de penningmeester van de reddingsbrigade met een voorstel aan de gemeente.

De Bloemendaalse raad is blij dat het college de reddingsbrigade tegemoetkomt, maar een aantal partijen vragen zich wel af of er niet beter naar een structurele langetermijnoplossing gekeken kan worden. Volgens burgemeester Elbert Roest zorgen de huidige financiële afspraken met de reddingsbrigade er juist voor dat het voor de lange termijn goed geregeld is.