Zorgbalans begint maandag al met het vaccineren van bewoners met dementie van twee van haar verzorgingstehuizen in Haarlem en IJmuiden. Dit is onderdeel van een pilot van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dit wordt de eerste keer dat bewoners gevaccineerd worden in plaats van het zorgpersoneel. En dat is nodig, volgens Kim Hirs, woordvoerder van Zorgbalans. "90 procent van onze bewoners bestaat uit mensen met dementie. Die kan je niet vertellen dat ze afstand moeten houden en een mondkapje moeten dragen. Ze gaan gewoon dicht op elkaar zitten."

De bewoners zullen gevaccineerd worden met het Pfizer vaccin.

De twee locaties voor de pilot zijn Zuiderhout in Haarlem en Velserduin in IJmuiden. Een mobiel vaccinatieteam rijdt komende week met de vaccins langs de woonzorglocaties.

Er worden voorbereidingen getroffen zodat de bewoners in hun eigen woonomgeving gevaccineerd kunnen worden door de voor de bewoners bekende verpleegkundigen en verzorgenden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil met deze pilot de vaccinatiestrategie voor verzorgingstehuizen, verpleeghuizen en andere langdurige zorg testen en proefdraaien.