Haarlem was in 2020 de stad met de meeste vertraging op de weg. Dat berekende de Nederlandse navigatiefabrikant TomTom op basis van verkeersgegevens die het bedrijf verzamelt. Automobilisten stonden vorig jaar gemiddeld drie dagen en acht uur langer stil tijdens de spits, in vergelijking met de rustige momenten op de wegen.

Haarlem staat daarmee op nummer één van de Nederlandse TomTom Traffic Index, een ranglijst die het navigatiebedrijf elk jaar opstelt. In het rapport is goed te zien hoe de coronacrisis in 2020 invloed heeft gehad op ons reisgedrag.

De ochtend- en avondspits verdween bijna helemaal. De gemiddelde extra reistijd die je normaal gesproken bij een autorit zou moeten optellen, daalde met 17 procent in vergelijking met 2019. Amsterdam is de tweede stad van Nederland waar de gemiddelde extra reistijd het meeste afnam: TomTom noteerde er een daling van 31 procent.

In Haarlem is ook zo'n daling in de gemiddelde extra reistijd te zien, maar de stad eindigt alsnog op nummer één van de steden in Nederland met de meeste vertraging. De gemiddelde extra reistijd nam in Haarlem weliswaar af met 22 procent vergeleken met 2019, maar een gemiddelde autorit duurde een kwart langer bij druk verkeer.

De dag waarop het verkeer in en rond Haarlem het langst stilstond, was op 21 januari. Op die dag was er een technische storing in de Velsertunnel, waardoor verschillende wegen als de A208 volstroomden. Volgens TomTom was de drukste dag tijdens de coronacrisis 31 juli. Het was een tropische dag, waardoor er lange files stonden richting Zandvoort en Bloemendaal aan Zee.