Basisschool De Erasmus in Schalkwijk in Haarlem wil voorkomen dat haar groep 8-leerlingen een achterstand oplopen door thuisonderwijs. Daarom komen de kinderen dagelijks naar school, waar ze les krijgen in rekenen en begrijpend lezen.

"Deze groep heeft in maart al de volledige lockdown meegemaakt en is nog eens twee weken thuis geweest, omdat de juf het coronavirus had", zegt schooldirectrice Ruscha Wijdeveld. "Daarom hebben we besloten de kinderen in kleine groepen naar school te laten komen voor fysiek onderwijs."

De klas is verdeeld in twee groepen; de ene komt 's ochtends naar school en de andere 's middags. De kinderen worden verdeeld over twee lokalen, waardoor er niet meer dan acht kinderen in een lokaal bij elkaar zitten.

Tijdens het begin van de coronacrisis merkten Wijdeveld en de andere leerkrachten dat het voor veel kinderen lastig was om het schoolwerk thuis bij te benen. "Stel: je hebt vijf kinderen en je bent klein behuisd, dan is het lastig om met al je kinderen te werken. Zeker als Nederlands niet je moedertaal is."

Veel leerlingen van De Erasmus komen uit gezinnen met meerdere kinderen, waardoor er vaak ook te weinig computers of tablets beschikbaar zijn om thuisonderwijs goed te kunnen volgen. De schoolleiding ziet de kinderen daarom als kwetsbaar en dat is een van de belangrijkste redenen om de kinderen fysiek les te laten volgen op school.