De wijkraad Vijfhoek wil dat de hele Vijfhoek in Haarlem wordt afgesloten voor auto's. Dat plan is tot nu toe door vijfhonderd buurbewoners ondertekend.

Vorig jaar werden al beweegbare palen aan de noordkant van het winkelcentrum geplaatst. Nu worden ook delen van de Vijfhoek na 11.00 uur ontoegankelijk gemaakt, maar de bewoners willen dat de hele wijk wordt afgesloten voor auto's, het liefst zo snel mogelijk.

Al jaren ervaren de bewoners vooral in de oude, smalle straatjes verkeersoverlast. Nu de gemeente vooralsnog alleen de Botermarkt afsluit en van de Barrevoetestraat een fietsstraat maakt, blijven die problemen, denkt Jan Geerts van de wijkraad.

Hij heeft jarenlang gewerkt aan een verkeersvisie voor de Vijfhoek aan de zuidkant van het winkelcentrum. "Ik wil dat het bezoekersverkeer met name uit de smalle straatjes verdwijnt", zegt hij tegen nieuwspartner NH Nieuws. "Dan kunnen fietsers vlotter doorfietsen en voetgangers vlotter doorlopen."

Volgens wethouder Robbert Berkhout (Mobiliteit) is dat niet zo simpel. De bewoners en bezoekers van de rest van het centrum kunnen naar een parkeergarage worden gestuurd, maar bij de Vijfhoek kan dat niet, stelt hij. Parkeergarage Raaks zit namelijk al vol, zegt de gemeente.

Ook moet er volgens de gemeente rekening gehouden worden met de belangen van de ondernemers in de wijk die vlak aan het winkelcentrum grenst. De feestwinkel Jan Monnikendam zegt bijvoorbeeld erg afhankelijk te zijn van goede bereikbaarheid.

"Ik denk dat zo'n 60 tot 70 procent van onze klanten met de auto komen", zegt eigenaar Janneke Monnikendam. "Hoofdzakelijk komt dat omdat wij ook veel ballondecoraties verkopen en ook wat grotere apparatuur verhuren. En dat moet met de auto opgehaald worden."

Wethouder: 'Meer maatregelen, maar er is geduld en tijd nodig'

De wijkraad vindt dat de ondernemers in de Vijfhoek zich wat moeten aanpassen door bij de klanten aan te dringen om voor 11.00 uur te komen, voordat de palen omhooggaan. "Of we moeten wennen dat klanten vaker op de fiets moeten komen."

Wethouder Berkhout wil zelf ook meer maatregelen om de wijk autoluw te maken, maar daarvoor is tijd en geduld nodig, bijvoorbeeld door het aantal auto's onder alle stadsgenoten terug te brengen door deelautoprojecten te stimuleren, of misschien een vergunningenplafond. "Daar gaan we het gesprek met de gemeenteraad over aan", aldus Berkhout.

Jan Geerts van wijkraad Vijfhoek hoopt toch op een snellere aanpak van de auto's in de smalle straatjes. En Janneke Monnikendam pleit ervoor dat in ieder geval de brede straat voor haar feestwinkel toegankelijk blijft voor bezoekend autoverkeer.