Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Haarlemse verzetsstrijdster Hannie Schaft werd geboren. Dat wordt op 29 november groots gevierd met onder meer een lezing van Kajsa Ollongren, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

De Nationale Hannie Schaft Stichting heeft het programma samengesteld, waar geen publiek bij mag zijn. Nieuwspartner NH Nieuws zal de viering die zondag vanaf 13.00 uur live op tv en via de site uitzenden.

De stichting viert het feit dat Hannie Schaft bestaan heeft en zo veel betekend heeft voor de vrijheid van Nederland. Hannie Schaft werd op 16 september 1920 geboren en speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzet tegen de Duitse bezetter.

Naast de Hannie Schaftlezing, waarin Ollongren zal ingaan op het belang van opkomen voor vrijheid en inclusiviteit, is er ook plaats voor muziek. Het Utrechtse Dekoor, zangeres Wyke van Weelden en het Haarlems Kinderkoor zullen de muzikale omlijsting verzorgen.