De ijsbaan in Haarlem ging maandag weer open voor publiek en het was een stuk rustiger dan op de openingsdagen voorgaande jaren, maar dat is een bewuste keuze van directeur Rob Kleefman. "Het is geen topdrukte, maar dat willen we ook niet nu."

"Het is spannend met de hele coronasituatie, dus we gaan eerst kijken hoe het gaat met 250 man. Als dat goed gaat, kunnen er misschien meer mensen komen schaatsen", zegt Kleefman.

De ijsbaan heeft maatregelen genomen om het bezoekers makkelijker te maken om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Zo moeten schaatsers bijvoorbeeld vooraf een plekje reserveren.

Kleefman kijkt graag eerst aan hoe het de komende weken gaat, met een kleiner aantal bezoekers dan normaal. Nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt, is de situatie wat hem betreft al spannend genoeg.

De ijsbaan in Haarlem is eerder open dan die in andere steden in de provincie. Afgelopen zomer was de binnenbaan geopend voor kunstschaatsers en daar was veel weerstand tegen. Milieufederatie stapte naar de rechter om te voorkomen dat het zomerijs jaarlijks terugkeert. De rechter gaf de ijsbaan echter geen ongelijk en gaf de baan daarmee toestemming om open te blijven.

Of het zomerijs ook echt terugkomt, moet nog blijken. Kleefman kan nog geen uitsluitsel geven. Eerst wil hij met de betrokken partijen afgelopen zomer evalueren, alvorens daarover een besluit te nemen.

Over zomerijs op de lange baan kan hij al wel duidelijkheid geven. "Langebaanschaatsers zul je hier niet zien in de zomer, dus wij hebben zeker niet de intentie om de vierhonderdmeterbaan te openen in de zomer."