Het Mendelcollege en het Kennemer Lyceum in Haarlem willen graag hun docenten en andere personeelsleden preventief laten testen op het coronavirus. In een gesprek met de GGD en de gemeente willen ze deze mogelijkheid bespreken.

Een preventieve test draagt volgens de twee schoolbesturen bij aan meer vertrouwen onder de docenten maar toont ook de noodzaak van het nemen van maatregelen tegen het coronavirus aan de leerlingen.

Vanaf maandag komen ruim zeventienhonderd leerlingen weer naar de school in Haarlem-Noord. "De laatste update van de RIVM-maatregelen voor scholen voor voortgezet onderwijs dateert alweer van 24 juni en de situatie is sindsdien wel weer erg veranderd", zegt rector-bestuurder Jan-Matthijs Heinemeijer van het Mendelcollege

De Haarlemse scholen komen zelf ook met maatregelen. Zo worden op sommige scholen kantines gesloten en pauzes gespreid. Ook wordt er nagedacht over het invoeren van een mondkapjesplicht.

Het Mendelcollege zou het liefst temperatuur meten bij alle leerlingen als ze 's ochtends de school binnengaan. Met het oog op de privacywetgeving blijkt dat niet haalbaar.