Actieplatform Bus-Kruit beraadt zich op verdere stappen tegen het plan van de gemeente Haarlem om drie van de vier zebrapaden op het Houtplein in het centrum te verwijderen. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met dat plan.

Bus-Kruit heeft "grote twijfels" of het Houtplein dan nog veilig genoeg blijft. Een belangrijk argument van de gemeente is dat bussen beter moeten doorstromen. "Maar die rijden nu toch ook door mét die zebrapaden?", aldus Menno Maas van Bus-Kruit.

Bijna de volledige gemeenteraad liet zich donderdagavond overtuigen door verkeersdeskundigen die denken dat het nieuwe Houtplein zónder de zebrapaden veiliger is voor voetgangers en fietsers. Die zouden slechts schijnveiligheid bieden en bovendien zouden er op het nieuw ingerichte plein gevaarlijke situaties ontstaan als bussen bij de zebrapaden moeten wachten voor overstekende mensen.

Wel heeft een meerderheid van de gemeenteraad afgesproken dat de vernieuwing na een jaar wordt geëvalueerd. Dan wordt gekeken naar de gevolgen van het wegvallen van het zebrapad aan de kant van het Frederikspark. Die zou eventueel kunnen terugkomen.