Haarlem is op zoek naar een nieuwe stadsdichter. De twee jaar van de huidige stadsdichter, Willemien Spook, zitten erop.

Voor de komende twee jaar, vanaf september, maakt de nieuwe stadsdichter minimaal zes keer per jaar een gedicht. Eind deze maand komt er een oproep aan kandidaten om drie gedichten, een cv en een korte motivatie te sturen.

Een commissie gaat de ingezonden werken beoordelen. Daarin zitten voorzitter Jaap Lampe (voormalig directeur Stadsschouwburg en Philharmonie), Bertram Mourits (hoofd Collecties bij het Literatuurmuseum en freelance redacteur poëzie), Joel Labadie-Cortes en Lorenzo Labadie-Cortes van Dos Hermanos (rappers, zij hebben samen 1 stem), Joshua Baumgarten (dichter, spoken word-artiest), Martine Haasnoot (docent Nederlands op het Stedelijk Gymnasium Haarlem), Asis Aynan (schrijver en docent) en Joni Zwart (literair producent, redacteur, vertaler, coach).

Er is een aantal regels waaraan een stadsdichter moet voldoen. Hij of zij is minstens achttien jaar oud, schrijft in de Nederlandse taal, woont in Haarlem of heeft een binding met de stad. De gedichten getuigen van vakmanschap, de stadsgedichten moeten een breed publiek aanspreken en de stadsdichter weet de gedichten op een aansprekende manier voor het voetlicht te brengen.