Op het Mendelcollege in Haarlem zijn vanwege de coronacrisis vanaf dinsdag tien leerlingen per klas toegestaan en zijn er geen pauzes. Dit geldt voor twee weken, want daarna begint de zomervakantie.

Rector-bestuurder Jan-Mattijs Heinemeijer staat te popelen om de leerlingen dinsdag weer te ontvangen, hoewel het nooit de volledige leerlingenpopulatie van 1.750 tegelijk kan zijn. De klassen zijn opgedeeld in drie groepen, waarbij één groep een dagdeel in de klas zit met de docenten en de rest via de webcam thuis online meekijkt.

In de school zijn routes uitgestippeld waar de leerlingen langs naar hun klaslokaal gaan en daar blijven ze dan ook het hele dagdeel.

Heinemeijer vindt het vreemd dat andere Haarlemse scholen besloten hebben de resterende weken geen les te geven. De rector van het Kennemer Lyceum liet vrijdag aan nieuwspartner NH Nieuws weten geen "circusacts" te willen uithalen om voor zes lesdagen de leerlingen naar school te laten komen. Daarna begint namelijk de zomervakantie.

Zijn collega van het Mendelcollege vindt het contact met elkaar "zo wezenlijk naast het halen van je diploma; dat doe je niet thuis achter je laptop".

Het Mendelcollege zal de ervaringen van de komende twee weken gebruiken als 'oefening' voor het schoolsysteem na de zomervakantie. Want ook rector Heijnemeijer houdt er net als zijn collega van het Kennemer Lyceum rekening mee dat de klassen dan nog steeds niet vol mogen met dertig leerlingen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.