Ongeveer zestig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) protesteerden dinsdag vanaf 12.00 uur op de Grote Markt in Haarlem. Ze willen beter bewapend worden, zoals burgemeester Jos Wienen ook al tijden bepleit. Wienen was ook aanwezig bij de actie om zijn steun te betuigen.

Door de coronacrisis zou het geweld tegen boa's flink zijn opgelopen zei Ruud Kuin, voorzitter van Nederlandse BOA Bond eerder tegen NU.nl. "Dat is redelijk voorspelbaar: de boetes zijn in deze coronatijd fors hoger en je hebt per definitie met groepen te maken. Dus dat verhoogt het risico op agressie", aldus Kuin.

De roep om een wapenstok en pepperspray aan de boa's te geven, is nu na een incident op het strand bij IJmuiden op Hemelvaartsdag luider dan ooit. Twee boa's werden aangevallen toen zij jongeren aanspraken die van de pier af wilden springen. Een van de boa's moest naar het ziekenhuis met verwondingen aan het gezicht.

Ook op Tweede Paasdag ging het mis. Twaalf handhavers in Rotterdam werden belaagd toen zij een groep aanspraken op het overtreden van de coronaregels. Vijf boa's raakten hierbij gewond.

Geweldsincidenten aanleiding voor protestactie in acht steden

De geweldsincidenten zijn een directe aanleiding voor boa's om dinsdag in zo'n acht steden actie te voeren. In Haarlem lazen de boa's een gezamenlijke verklaring voor over het toenemende geweld tegen boa's tijdens de coronacrisis.

Sommige boa's zijn al uitgerust met verdedigingsmiddelen, maar dat verschilt per gemeente. Momenteel wordt onderhandeld om dit op landelijk niveau te kunnen gaan regelen. Die gesprekken slepen volgens de boa's veel te lang voort.

Veel boa's uit Noord-Holland doen dinsdag mee aan de actie. De acties worden georganiseerd door de Nederlandse BOA Bond in samenwerking met de gemeentes, de werkgevers van de boa's.

Rutte waarschuwt Nederlanders: 'Bezorg boa's geen extra werk'
58
Rutte waarschuwt Nederlanders: 'Bezorg boa's geen extra werk'