Strandtenthouders in Zandvoort trekken aan de bel bij minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Zij kunnen niet terecht bij de overheid voor tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten die de overheid uitkeert aan ondernemers die worden getroffen door de coronacrisis.

Om een tegemoetkoming in de loonkosten toe te kennen, bekijkt de overheid de omzetgegevens van januari van dit jaar, of anders die van november van vorig jaar.

"Strandpachters en seizoensbedrijven zijn volledig buitenspel gezet", zegt Niels Priester, woordvoerder van de Vereniging van Strandpachters Zandvoort.

"In november liggen we als strandtent stil en januari is de slechtste maand van het jaar in de horeca. Ik had in januari nog niemand in dienst. Bovendien hadden we de eerste weken te maken met slecht weer", aldus Priester.

'Lijkt alsof overheid ons in de haast is vergeten'

Een oplossing zou volgens hem zijn om omzetgegevens van een jaar geleden te gebruiken om uit te rekenen of er tegemoetkoming nodig is.

De tegemoetkoming in de loonkosten is bedoeld om te voorkomen dat ondernemers personeel moeten ontslaan als gevolg van de coronacrisis. Een van de coronamaatregelen is dat de horeca is tot en met 28 april gesloten moet blijven.

Priester: "Het is natuurlijk heel goed dat het kabinet deze regeling in het leven heeft geroepen. Maar ik denk dat ze in de haast ons vergeten zijn. Ik heb nog steeds de hoop dat dat het geval is en dat ze dit zo snel mogelijk gaan recht trekken."

Als er geen aanpassing komt in de regeling zijn ondernemers alsnog genoodzaakt om op korte termijn personeel te ontslaan.