Honderden vrijwilligers hebben zich in de afgelopen weken aangemeld bij de Haarlemse hulporganisatie BUUV. Zij willen allemaal mensen helpen, maar de hulpvraag blijft een beetje achter.

BUUV is een samenwerking aangegaan met de vrijwilligersorganisaties Next Door en Triple Threat. Doel is om in deze tijd, waarin het coronavirus het sociale leven plat heeft gelegd, gezamenlijk zoveel mogelijk hulpbehoevenden te helpen.

In de praktijk blijkt het lastig om de groep hulpbehoevenden te bereiken. Op dit moment komen er zo'n tien hulpvragen per dag binnen, tegenover honderden vrijwilligers die staan te popelen om iets te doen voor hun medemens.

"Ik hoop dat de vele vrijwilligers die zich nu massaal aanmelden ook blijven", vertelt social coach Renate van Hulten. "Zodat we aan deze ellendige periode ook iets moois overhouden."

Bij BUUV wordt wel verwacht dat de hulpvragen nog toe zullen nemen de komende weken, als mensen langer in quarantaine zitten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.