Strandhuisjes in de regio Kennemerland zijn per direct verboden vanwege de coronacrisis. Ze mogen niet worden geplaatst en de huisjes die er al staan, mogen niet meer worden gebruikt, zo blijkt vrijdag uit de nieuwste versie van de noodverordening voor de regio Kennemerland.

De regel geldt in alle gemeentes binnen de Veiligheidsregio Kennemerland. Het gaat hierbij dus om de stranden van Zandvoort, Bloemendaal, IJmuiden, Wijk aan Zee en Heemskerk.

In de noodverordening staat ook dat campings en jachthavens hun sanitaire voorzieningen moeten sluiten.

Vakantieparken en campings mogen openblijven en net als in het openbaar vervoer geldt daar dat er maatregelen moeten worden genomen om mensen op 1,5 meter afstand te houden.

De voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, kan gebieden aanwijzen waar niemand meer mag komen, met uitzondering van de mensen die daar wonen of moeten werken.

Net als in de rest van het land geldt in Kennemerland vanaf nu dat groepen van drie of meer personen, die geen 1,5 meter afstand houden, een boete kunnen krijgen. Personen in hetzelfde huishouden of groepen spelende kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Winkels en markten mogen openblijven, maar dan moeten ze wel maatregelen treffen waardoor hun klanten 1,5 meter afstand houden. Lukt dat niet, dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.

Alle maatregelen gelden tot de minister vraagt om de noodverordening in te trekken. Het verbod op bijeenkomsten geldt tot 1 juni.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.